Super jednostavni trikovi za male kućne radove

Sadržaj

Kada se radi o popravcima i radovima u kući, majstor najbolje zna, ali kada nije zahtjevna i ozbiljna situacija, tu nastupate vi.

Donosimo vam trikove i savjete kako si olakšati život kod sitnih radova u kući.

Prije nego se bacite na posao, najbitnije kod “učini sam” popravaka je da imate adekvatan alat i zaštitu.

1. Precizno bušenje

Kod bušenja lako se možemo zanijeti i izbušiti dublju rupu nego što nam treba, a kako bi to izbjegli jednostavno izmjerite dužinu čepa i pomoću trake označite je na svrdlu. Tako kad krenete bušiti, znat ćete kada trebate stati.

2. Vješanje slika, postavljanje polica na zid

Kako bismo pravilno izbušili rupe na zidu gdje želimo staviti neki predmet kao što su slike, produžni kabel ili polica, jednostavno se možemo poslužiti jednim trikom bez metra, vaservage itd. Samo stavite ljepljivu traku preko rupa na predmetu, olovkom označite mjesta za rupice, traku zalijepite na zid i preko nje točno izbušite rupe.

3. Bezbolno zabijanje čavla

Svima nam se barem jedno desilo da kod običnog vješanja slike na zid završimo s natučenim palcem, a kako bi izbjegli da se lupite po prstima, uhvatite čavao kvačicom za veš kako bi ga čim lakše zabili.

4. Jednostavno zavrtanje vijka

Kada zavrtamo ili “šarafimo” vijke, mali vragovi znaju biti nestašni pa nam bježe po zidu ili namještaju kojeg želimo zašarafiti. Kako bi što lakše zašarafili vijak, samo stavite magnet na površinu odvijača koji će vijak držati na mjestu.

Plus savjet: ako je rupa preširoka za vijak, umetnite u nju čačkalicu koja će popuniti prazan prostor zbog kojeg šaraf “pleše” u rupi.

5.Kako NE izgubiti čavle, vijke, matice

Jednom kada otvorimo vrećicu sa svim vijcima, čavlima i drugim metalnim dijelovima koji nam trebaju na primjer za sastavljanje nekog namještaja, nemoguće ih je sve zadržati na jednom mjestu. Kako bi spriječili kotrljanje dijelova ili ako želite skupiti sve na jedno mjesto, iskoristite magnet koji će ih držati skupa.

6. Bojanje bez previše čišćenja

Čišćenje plastičnih kadica za boju nakon maljanja zidova zna biti naporan zadatak jer koliko god se trudili, boje uvijek malo ostane plus zaprljamo i mjesto gdje ju čistimo tako da si napravimo dupli posao. Kako bi izbjegli te probleme, jednostavno u plastičnu kadicu stavite aluminijsku ili plastičnu prozirnu foliju prije nego ulijete boju. Kada ste gotovi s poslom taj dan, samo izvadite foliju i bacite je. Kadica ostaje čista i spremna za sljedeći projekt, a vi ste se oslobodili još jednog čišćenja.

7. Precizno rezanje pločica

Postavljanje pločica primjerice kod adaptacije kupaonica može biti kompliciran posao za koji je najbolje pozvati profesionalca, ali ako se odlučite to uraditi sami, imamo savjet kako je najlakše izrezati pločicu. Kako bi vam pločica prilikom rezanja ostala cijela bez krhotina i odlomljenih rubova, jednostavno ju potopite u vodi barem dva sata prije rezanja. Pločica će tako upiti vlagu što olakšava preciznije rezove rezačem stakla bez oštećenja.

× Imate pitanje?