Prednosti podnog grijanja

Sadržaj

Ako razmišljate koji tip grijanja odabrati za vaš dom, podno grijanje je možda ispravan odabir. Osim što donosi ravnomjerno raspodijeljenu toplinu, ono je praktično jer ne zauzima prostor i ima pozitivne zdravstvene benefite.

Gdje se može ugraditi podno grijanje?

Podno grijanje može se ugraditi u bilo koju vrstu objekta i prostora, u stanove, kuće, dvorane, trgovine, samo moraju biti dobro izolirani. Podno grijanje popularan je tip grijanja koji se ugrađuje u novogradnje, ali može se ugraditi i u postojeće prostore. Za savjetovanje ugradnje podnog grijanja u postojeće prostorije uvijek se možete javiti našim stručnjacima na mail ili preko upitnika na našoj web stranici!

Podno grijanje štedi prostor

Podno grijanje ne treba shvaćati doslovno jer “podno grijanje” je oblik centralnog grijanja koje se može ugraditi i na strop i na zidove.

Ugradnjom podnog grijanja ne samo da dobivate na ravnomjernoj raspodjeli topline u vašem domu već štedite i prostor jer nema vanjskih fizičkih uređaja koji bi vas ograničavali da postavite namještaj baš na mjesto gdje vam smeta radijator – jer radijatora nema. Tako da riječ je o estetskom i komfornom načinu “nevidljivog” grijanja koje ne utječe na dizajn interijera.

Koja je najbolja obloga za podno grijanje u vašem domu?

Najpopularnija podloga za podno grijanje je definitivno parket, ali danas postoji pretek specijaliziranih opcija obloga koje su namijenjene upravo za podno grijanje, tako da možete birati između parketa, laminata, keramike, kamena, pa čak i tepiha!

Parket prije svega zbog svoje višeslojne strukture ima sposobnost dobrog provođenja topline. Danas postoje specijalizirani parketi za postavljanje podnog grijanja, tako da se ne morate brinuti kako će se nakon nekog vremena izobličiti ili uništiti zbog topline koja dolazi ispod njega. Također, ako je podno grijanje dobro postavljeno, bitno je da se ne prelazi dopuštena maksimalna temperatura podne površine od 29 °C zbog vašeg zdravlja, ali i “zdravlja” drvenog parketa.

Cijena podnog grijanja

Investicija u podno grijanje je u sličnom cjenovnom rangu kao i instalacija radijatorskog grijanja. Naravno, ovisi kojeg proizvođača odaberete, ali kada je riječ o važnoj komponenti vašeg doma, bitno je da odaberete najbolje. Viessmann električno podno grijanje sastoji se od grijaće mreže, debljine samo 1,3 milimetra koje su prikladne za polaganje ispod laminata i parketa. Idealno su rješenje pri adaptaciji stana kada se umjesto obnove estriha odluči za klasično podno grijanje. Strunjače se polažu kao plutajuća podloga. Brzo i jednostavno montiranje sa samo jednim spojnim kabelom. Mogu se fleksibilno prilagoditi veličini svake prostorije zahvaljujući različitim učincima i veličinama. Također su dostupni u kompletu s kontrolerom i priborom.

Usporedba radijatorskog i podnog grijanja

Osim što podno grijanje estetski ne utječe na dizajn interijera i štedi prostor jer nema vanjskih grijaćih tijela, postoji još nekoliko prednosti koje je bitno spomenuti.

Kod podnog grijanja površina je blago i ravnomjerno zagrijana dok radijatori moraju biti vrući da bi u sobu predali istu količinu toplinske energije. Također, zbog toga što se radi o niskim temperaturama, kod podnog grijanja nema strujanja zraka i ne podiže se prašina. Jedina prednost radijatorskog grijanja je to što ga je lakše instalirati u kuću ili stan koji nema centralno grijanje te je lakše povećati broj grijaćih tijela kod nadogradnje. Osim toga, kuća s podnim grijanjem troši 8 do 10 % manje energije od kuće koja ima radijatorsko grijanje.

Zdravstveni benefiti podnog grijanja

Zbog ravnomjerne regulacije topline u prostoru i niže temperature površine poda smanjuje se prašina u zraku i time je povoljno za osobe koje pate od alergija.

Osim toga, tople noge su najbolji razlog za sprečavanje prehlade, a tvrdnja da podna grijanja uzrokuju probleme s venama odavno je pobijena. Istraživanja su pokazala da kod pravilno postavljenog podnog grijanja često je slučaj kontraefekt. Ljudi koji su patili od problema s venama, kod podnog grijanja čak djelomično osjećaju poboljšanje njihovih tegoba.

Također, temperatura poda kod ovog načina grijanja pogodno je za boso hodanje, sjedenje i ležanje na podu te je idealno za obitelji s djecom. Tu djeca imaju slobodne mogućnosti jer se mogu igrati na podu, ležeći gledati televizor ili čitati bez straha da će se razboljeti zbog hladnog poda.

× Imate pitanje?